torsdag den 28. januar 2010

OPSKRIFTER UGE 5

MANDAG:Rengør svampene så nænsomt som muligt- helst ikke noget vand, og skær dem i tynde skiver, og svits dem gylde i 2 spsk olie. Krydr med salt og peber. Æggene slås ud og saltes og pebres. Kom en spsk olie på panden og hæld halvdelen af æggemassen på. Drys med 2 spsk hakket persille og lad den størkne. inden den er helt gennemstegt foldes omelletten på midten(ryst panden og vend den på skrå, så omeletten falder ud over kante. Fold den med hjælp fra en gaffel.
Server med de ristede svampe, 2 spsk hakket persille - server det evt sammen med et godt brød og en frisk tomatsalat - DISSE STÅR IKKE PÅ INDKØBSLISTEN
TIRSDAG:4 store løg skæres i tynde ringe og svitses bløde i 25 g smør, ved svag varme under låg. Når de bgynder at blive brune drysses der 1 spsk mel over- rør rundt til det hele er lysebrunt. Hæld 1/2 glas hvidvin og 1 1/2 l oksebouillon over og lad det simre ved svag varme i ca 20 min. Rist de 4 skiver brød uden skorpe.Hæld suppe i 4 ildfase suppeskåle eller lign. og drys 100 g gruyereost over. De gratineres under ovnens grill.
ONSDAG:Skyl hanen/kyllingen og dup den tør. Parter den i 6-8 stykker og krydr med salt/peber. Smelt 4 spsk smør og svits kødet gyldent. Tilsæt 100 g røget mager flæsk i tern, 2 timian/rosmarin/salviekviste, 2 lauerbærblade, 1 porre i tynde ringe, 1 bt forårsløg i tynde ringe, 1 gulerod i skiver, 3 fed grofthakket hvidløg og hæld 1 l. hvidvin over. Tilsæt 200 g rensede svampe og lad det hele simre i ca 45 min. Tilsæt 2 cl cognac og drys med 3 spsk hakket persille. Server med løskogte ris
TORSDAG: Lav en mørdej af 150 g mel, en smule salt, 5 spsk smør og et æg. Tryk dejen flad og lad den hvile i køleskabet i mindst 2 timer(siger de!!!)Rul dejen ud og læg den i en tærteform og forbag den ved 220 g i ca 10 min.
Rist 200 g magert røget flæsk let på en pande. Pisk 2 æg sammen med 1 1/4 creme fraiche og krydr med revet muskat og peber og en lille smule salt. Fordel ternene på den forbagte dej, 200 g gruyereost og æggemassen. Bages ved 220 grader i 25 min. En ægte franskmand ville nok bare spise denne tærte med et køligt glas hvidvin, men måske ikke en grønsalat kunne være godt til. Det er op til dig.
FREDAG: Skær skinden af 600 g laksefilet - skær fisken på skrå i 1 cm tykke skiver og fordel saften af 1 citron over dem. Pensl et ildfast fad med smør og fordel laksesiverne deri.Krydr med salt og peber. Svits 2 skalotteløg, i 1 spsk smør. Tilsæt 4 cl sherry, 1 1/2 dl fiskefond og lad den koge lidt ind. Tilsæt 2 dl creme fraiche og tag den af varmen. Pisk 1 dl piskefløde stiv og bland den sammen med saucen og hæld derefter saucen over laksen. Gratiner dem i 10 min ved 220. Serveres med friskkogt tagliatelle og dampet spinat

Ingen kommentarer:

Send en kommentar