mandag den 17. maj 2010

De første rabarber er i hus

Juhuu så er de første råvarer i haven begyndt at titte frem. Nu er det rabarber det bugner med.
Jeg brugte Camilla Plums fantastiske opskrift på æblekage, og skriftede bare æblerne ud med rabarber i stedet. Jeg droppede dog også kanelen.


Opskriften er stor, og man må gerne dividere, men når man er i gang og alligevel har hele køkkenet fedtet ind kan man jo bare spise den ene og fryse de to sidste kager til en anden dag. Rismel gør kager lette og gode i konsistensen. Kartoffelmel kan også bruges, men rismel er lidt bedre.

Opskriften er mere udførlig end normalt, til glæde for dem, der ikke synes kager lykkes for dem. Der er altid en grund, hvor smerteligt det ellers er at se det i øjnene. Prøv denne her til punkt og prikke, så skal det nok gå.
2 store kager:
750 g rørsukker750 g smør500 g hvedemel100 g rismel/kartoffelmel1 spsk. bagepulver9 hele ægmindst 2,5 kg æbler, Gråsten, belle de Boskoop, Ingrid Marie2 tsk. kanelknuste frø af 10 kardemommekapsler10 knuste stjerneanis200 g strøsukkerSkær æblerne i både, fjern kernehuset, men lad skrællen blive på. Smør to store eller tre mindre springforme med smør. Rør smør og sukker hvidt.
Dvs. at det skal blive luftigt som en smørcreme, og sukkeret skal være helt opløst. Hvis man springer over her bliver kagen tung.
Rør æggene i ét ad gangen, og sørg for at de er helt optaget i dejen i mellem hvert æg.
Hvis man springer over her skiller dejen, bliver fedtet og vil ikke hæve.
Rør mel, rismel og bagepulver sammen og sigt det over dejen. Vend rundt til melet er helt fordelt. Sigtningen betyder lettere dej, og jo mere nænsomt man vender rundt, jo lettere bliver kagen.
Der er ingen fidus i at komme mere bagepulver i. Det får ganske vist dejen til at hæve helt vildt, men det smager grimt, og den klasker da også sammen igen inden den er færdigbagt.
Fordel dejen i formene, den skal kun nå halvvejs op. Tryk så æblestykkerne godt ned i dejen, så den bliver helt fyldt op med æblestykker.
Drys med kanel, kardemomme, knust stjerneanis enten alle tre dele, eller én ad gangen. Drys med sukker og bag kagerne ved 170 grader til de er færdige. Det tager alt efter ovnen 35 min til en time.
Kagen holder sig lækre i mindst 5 dage. Men det skal være et køligt sted der ikke er køleskabet. Køleskab gør kager tørre.
Kagerne bliver lige så dejlige med pærer (skrællede), blommer, ferskner, abrikoser, udblødte svesker og lidt mandler, eller enhver slags bær, men der skal mange i.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar