torsdag den 28. januar 2010

OPSKRIFTER UGE 5

MANDAG:Rengør svampene så nænsomt som muligt- helst ikke noget vand, og skær dem i tynde skiver, og svits dem gylde i 2 spsk olie. Krydr med salt og peber. Æggene slås ud og saltes og pebres. Kom en spsk olie på panden og hæld halvdelen af æggemassen på. Drys med 2 spsk hakket persille og lad den størkne. inden den er helt gennemstegt foldes omelletten på midten(ryst panden og vend den på skrå, så omeletten falder ud over kante. Fold den med hjælp fra en gaffel.
Server med de ristede svampe, 2 spsk hakket persille - server det evt sammen med et godt brød og en frisk tomatsalat - DISSE STÅR IKKE PÅ INDKØBSLISTEN
TIRSDAG:4 store løg skæres i tynde ringe og svitses bløde i 25 g smør, ved svag varme under låg. Når de bgynder at blive brune drysses der 1 spsk mel over- rør rundt til det hele er lysebrunt. Hæld 1/2 glas hvidvin og 1 1/2 l oksebouillon over og lad det simre ved svag varme i ca 20 min. Rist de 4 skiver brød uden skorpe.Hæld suppe i 4 ildfase suppeskåle eller lign. og drys 100 g gruyereost over. De gratineres under ovnens grill.
ONSDAG:Skyl hanen/kyllingen og dup den tør. Parter den i 6-8 stykker og krydr med salt/peber. Smelt 4 spsk smør og svits kødet gyldent. Tilsæt 100 g røget mager flæsk i tern, 2 timian/rosmarin/salviekviste, 2 lauerbærblade, 1 porre i tynde ringe, 1 bt forårsløg i tynde ringe, 1 gulerod i skiver, 3 fed grofthakket hvidløg og hæld 1 l. hvidvin over. Tilsæt 200 g rensede svampe og lad det hele simre i ca 45 min. Tilsæt 2 cl cognac og drys med 3 spsk hakket persille. Server med løskogte ris
TORSDAG: Lav en mørdej af 150 g mel, en smule salt, 5 spsk smør og et æg. Tryk dejen flad og lad den hvile i køleskabet i mindst 2 timer(siger de!!!)Rul dejen ud og læg den i en tærteform og forbag den ved 220 g i ca 10 min.
Rist 200 g magert røget flæsk let på en pande. Pisk 2 æg sammen med 1 1/4 creme fraiche og krydr med revet muskat og peber og en lille smule salt. Fordel ternene på den forbagte dej, 200 g gruyereost og æggemassen. Bages ved 220 grader i 25 min. En ægte franskmand ville nok bare spise denne tærte med et køligt glas hvidvin, men måske ikke en grønsalat kunne være godt til. Det er op til dig.
FREDAG: Skær skinden af 600 g laksefilet - skær fisken på skrå i 1 cm tykke skiver og fordel saften af 1 citron over dem. Pensl et ildfast fad med smør og fordel laksesiverne deri.Krydr med salt og peber. Svits 2 skalotteløg, i 1 spsk smør. Tilsæt 4 cl sherry, 1 1/2 dl fiskefond og lad den koge lidt ind. Tilsæt 2 dl creme fraiche og tag den af varmen. Pisk 1 dl piskefløde stiv og bland den sammen med saucen og hæld derefter saucen over laksen. Gratiner dem i 10 min ved 220. Serveres med friskkogt tagliatelle og dampet spinat

INDKØSLISTE UGE 5

1 gulerod
1 bt forårsløg
1 porre
1 unghane eller kylling på 1 1/2 kg
4 store rørhatte(eller lign)
Olivenolie
hvide peberkorn(til friskkværnet peber)
11 æg
1 bt bredbladet persille
hvedemel
1 pk smør
300 g magert røget flæsk
3 1/4 dl creme fraiche
muskatnød
300 g gruyereost
tagliatelle
1 ps spinat
hvidløg
Friske urter: 2 kviste timian/rosmarin/salvie
2 lauerbærblade
1 flaske hvidvin + 1 1/2 glas
200 g hvide champignons
ris
2 cl cognac
4 store løg
1 1/2 l. oksebouillon
sorte peberkorn(til friskkværnet peber)
2 cl portvin
4 skiver godt brød
600 g laksefilet
1 citron(saften af)
2 skalotteløg
4 cl sherry
1 1/4 dl fiskefond
1 dl piskefløde

Viva la France - MADPLAN UGE 5

MANDAG:Omelet med rørhatte - Omelette aux cèpes
TIRSDAG:Gratineret løgsuppe - Gratinée des halles
ONSDAG:Han i hvidvin - Coq au vin
TORSDAG:Quiche Lorraine m. grønsalat
FREDAG:Laksefilet med sherrysauce - Filet de saumon à la creme

tirsdag den 26. januar 2010

Ikke mere vinter til denne dame tak


Er jeg den eneste der i den grad har fået nok at sne, is og kulde???
Jeg føler mig derfor nødsaget til at lede tankerne hen på varmere himmelstrøg og sommerferie med næste uges madplan, som kun vil indeholde klassiske franske retter.
Oui oui og o la la
I mellemtiden kan du fornøje dig med dette skønne billede af Pierre.

søndag den 24. januar 2010

Æblekage de luxe













Mørdej:
175 g smør
250 g hvedemel
1/2 tsk salt
100 g sukker
1 æg
2 spsk fløde
* Bland alle ingredienser sammen, og stil den koldt i ca 1 time. Rul den derefter ud- skær to cirkler ud på størrelse med en springform og brug resten af dejen til siderne.
Fyld:
1 kg æbler
1 tsk kanel
3/4 dl sukker
1 håndfuld hakkede hasselnødder
*Skær æblerne i tynde skiver, og fyld formen med alt fyldet. Læg låget på toppen.
Remonce:
60 g smør
60 g suker
1/2 dl hakkede mandler
* Rør remoncen sammen og fordel den oven på låget, og prik let med en gaffel over hele låget
Bages ved 200 grader i ca 50 min og serveres med creme fraiche eller letpisket flødeskum

Opskrifter til uge 4

MANDAG:Tænd ovnen på 250 grader. Skrub 1/2 kg kartofter og jordskokkerne og skær dem i både i lige store både. Skær en citron i skiver og 2 fed hvidløg i grove stykker og læg det i et ildfastfad med kartofler/jordskokker. Krydr med salt og peber og 4 hele kviste timian. Flæk kylling i to krydr med salt og peber og læg den ovenpå rodfrugterne. Steges i ovnen i 45 min og vend rundt på rodfrugterne et par gange. (gem ca 1/4 kylling til onsdag)

TIRSDAG:Lav en pandekagedej med 180 g mel, 6 dl mælk, 2 æg og en smule salt. Tænd ovnen på 200 grader. Bag pandekagerne på en pande. Skyl spinaten og damp den i 1 min i letsaltet vand. Lad den dryppe af og pres væden fra. Vend spinat sammen med ricotta, 2 fed finthakket hvidløg og salt og peber. Læg 1 skefuld spinatfyld på hver pandekage og rul pandekagerne sammen og læg dem i et smurt ildfast fad. Drys revet ost over pandekagerne og gratiner dem i ovnen i 15-20 min til osten er smeltet og fin gylden. Serveres med 6 tomater skåret i skiver og dressing af 1 dl creme fraiche, 1 dl flødeost, en håndfuld hakkede valnødder, 1 fed finthakket hvidløg og salt og peber.

ONSDAG: Snit 2 porrer, skær to peberfrugter og 2 tomater i tern og hak 1 fed hvidløg fint. Pil kødet fra benene og skær det i mindre stykker. Svits grøntsagerne i 1 spsk olie og tilsæt kyllingen. Smag til med 1/1 tsk stødt spidskommen og salt.
Mas avocadkødet sammen med limesaft, 1/4 tsk sukker, 1 lille finthaffet løg og smag til med salt. Varm tortilliaerne og server med fintskåret salat, syltede chili, kylling og guacamole

TORSDAG: Skær 2 porrer og 2 gulerødder i skiver og 1 løg og 180 g knoldselleriselleri i tern. Svits grøntsager i 2 spsk smør i ca 1 min. Tilsæt 2 lauerbærblade og safran og steg i ca 1 min. Hæld 4 dl vin og 4 dl vand og to terninger fiskebouillon og 1 knivspids cayennepeber. Kog det ved middelvarme under låg i ca 10 min. Tilsæt 1 dåse tomater. Skær sejfiletten i 2 cm store stykker . Bring supper i kog og vend fisken i. Tag gryden af varmen og lad den stå med låg i ca 5 min. Serveres med et godt brød.

FREDAG:Snit rundt i kanten af kødet, så det ikke bukker op under stegningen. Brun siderne i olie og krydr med salt og peber. Skræl 350 gr gullerødder, og skær gulerødder, 250 g løg og 250 g selleri i meget små tern g hak 2 fed hvidløg fint.Svits grøntsagerne i olie i ca 5 min i en stor gryde. Tilsæt 4 dl hvidvin, 1 dåse tomater, tomatpure, 4 dl vand, 1 kvist timian og salt/peber. Læg kødet i saucen og lad den retten simre i min 2 1/2 time. Man kan evt lave den dagen før.
Gremolata: Reven skal fra 1 citron, hakket persille og 3 fed finthakket hvidløgblandes.
Mos: Kog 1 1/2 kg rodfrugter meget møre UDEN salt- mos dem sammen med ca 4 dl varmt mæl og et par spsk smør og smag til med salt og peber. Severes med mos, ossobuco og gremolata drysses over

Indkøbsliste uge 4

400 g. spinat
500 g ricotta eller hytteost
hvidløg
150 g. revet ost
8 store tomater
en håndfuld valnødder
1 pakke flødeost naturel
1 lille bæger cremefraiche
600 g sejfilet
4 porrer
6 store gulerødder
5 løg
180 g. knoldselleri
2 spsk smør
3 lauerbærblade
1 pk. safran
6 dl hvidvin
fiskebouillon
cayennepeber
2 dåser tomater
1/2 kg jordskokker
1/2 kg kartofler
2 økologisk citron
frisk timian
1 stor kylling
spidskommen
2 røde peberfrugter
2 avocadoer
saft fra 1/2 lime
1/4 tsk sukker
1 romainesalat eller lign
syltede chilier
1 1/2 kg ossobuco(kalve eller okseskank)
olivenolie
250 g bladselleri eller knoldselleri
1 lille dåse tomatpure
1 lille bundt persille
1 1/2 kg blandede rodfrugter(kartofler, selleri, pastinakker...)
1 l mælk
180 g hvedemel
2 æg
6-8 hvedetortillaer

MADPLAN UGE 4

MANDAG: Stegt kylling med jordskokker
TIRSDAG:Ostegratinerede pandekager med spinat og en tomatsalat med oste-valnøddecreme
ONSDAG: Tortilla m. kylling og guacamole
TORSDAG: Fransk fiskesuppe med groft brød (evt.grydebrød)
FREDAG:Ossobuco m. gremoulata og rodfrugtmos

onsdag den 20. januar 2010

Varm chokolade - som på la Glace















Jeg faldt over denne ubeskrivelige gode og næsten syndige opskrift på varm chokolade.

Opskriften på det søde liv lyder som følgende:
1 l. sødmælk
1 dl piskefløde
15 gr kakao
1 spsk sukker
100 gr god chokolade med højt kakaoindhold(jeg har lavet med 72%)
Varm mælk, fløde, sukker og kakao op til ca. 60 gr. Smelt derefter cokoladen heri og varm op til kogepunktet. Tilsæt en god klat letpisket flødeskum.

søndag den 17. januar 2010

Klassisk mayo

3 æggeblommer
saft fra en hel citron
2 tsk dijonsennep
salt og friskkværnet peber
2 dl vindruekerneolie

Jeg plejer at lave mayo på food processeren, får det går så hurtigt og man får ikke ondt i den stakkels arme. Men man kan altså sagtens lave den på den gode gamle måde med piskeris.
Pisk blommer, citronsaft og sennep sammen, og olie piskes i en tynd, tynd stråle i blandingen. Det er meget vigtigt at der kommer en smule i ad gangen for ellers er der stor risiko at mayoen skiller. Fortsæt med at hælde olien i- jo mere olie, jo tykkere bliver den. Smag til med salt og friskkværmet feber.
Hvis du putter 3 fed fintrevet hvidløg i i starten, får du en rigtig god aïoli til ristede kartofler eller som sandwichspread. Bland evt, finthakket persille i også.
Mayoen kan holde sig i køleskabet i en uge.

Grydebrød, Louisebrød, "Verdens nemmeste brød"...kært barn har mange navne

Bland 2 dl. havregryn, 5 dl hvedemel, 1 tsk tørgær, 2 tsk groft salt og ca 4 dl vand sammen. Det skal ikke æltes, men blot kæres sammen.
Lad dejen hvile i ca. 14 timer(lav den om aftenen, så du kan bage den om morgenen)
Sæt ovnen på 250 grader og stil en ildfastgryde med låg i ovnen.
Vend dejen i lidt hvedemel og lad den hvile mens ovn og gryde varmer op. Når de er varme drysses der med lidt havgregryn eller lign i bunden af gryden og brødet lægges i. Den bages med låg i ca 45 min og ca 10 min uden låg. Brødet er færdig når den har en fin gylden farve og "lyder hult" når du banker på det. Det er super godt det her og virker lidt som et stenovnsbrød

Rugbrød med gulerod, kartoffel og hørfrø

Honningsurdej:
Dag 1: 1 dl vand, 3 spsk groft rugmel, 3 spsk hvedemel, 1 spsk honning og et lille stykke gær(på str. med en ært) - rør det hele sammen og stil det varmt.(gerne omk. 30 grader)
Dag 3: 1/2 dl vand, 1 spsk groft rugmel, 2 spsk hvedemel - rør indgredienserne i surdejen og lad den stå lunt et par dage til den bobler og lugter syrligt



Alt surdejen
300 g mel
3 1/2 dl vand
1 hvidtøl
1 1/2 spsk groft salt
300 g knækkede rugkerner
* Rør alle ingredienser sammen og lad dejen stå lunt i ca 6 timer)- tag ca 300 g af til surdej, og stil surdejen i køleskabet til du skal bruge den igen. Surdejen bliver bedre og bedre jo mere du bruger den.

2 revne gulerødder
2 revne kartofler(gerne kogte kartofler)
300 g groft rugmel
en håndfuld hørfrø
*rør evt. det hele sammen om aftenen og lad dejen stå til næste morgen
Bages ved 180 grader i ca 1 1/2 time

lørdag den 16. januar 2010

Opskrifter til uge 3

Mandag: Bland fiskefarsen med revet citronskal fra en hel citron og hakket røget laks.
Skræl 800 gr kartofler i brede skiver, tilsæt lidt olie og maldonsalt og bad den i ovnen på 200 grader i ca. 30 min.
Bland 2 dl cremefraiche med sennep og citronskal fra 1/2 citron + saft fra 1/2 citron. Krydr godt med salt og peber.
Skræl en halv selleri og skær den i tynde tændstikker eller riv den groft. Bland den sammen med dressingen. Bland hakket persille i.
Tirsdag: Kog en hel kylling i ca.1 1/2med bladselleri, 10 peberkorn, 2 skrællede gulerødder, 1 løg i kvarte og 1 spsk groft salt til den er mør- ca en time. Pil kødet fra skroget og gem det mørke kød(lår og vinger) til risottoen torsdag. Tag ca halvdelen af kogelagen og gem til torsdag og bring resten op til kogepunktet og kog gulerodstern deri til de er knap møre - tilsæt en smørbolle bestående af to spsk blødt spør rørt sammen med 3 spsk mel, og lad smørbollen koge ud i kogelagen. Rør efter et par min og lad bollen jævne saucen. Tilsæt 2 dl ærter, kyllingkød i tern og smag til med salt og peber. Drys med hakket persille og spis frikasse´en med et grydebrød og evt. kogte kartofler
Onsdag: Dej: 1/2 pakke gær opløses i 6 dl lunt vand. Tilsæt 1 spsk salt og mel til du kan ælte den sammen. Hæv i et par timer eller til dobbelt størrelse.
Skræl ca 8 mellemstore kartofler og skær den ud i tynde skiver.
Blend to bt basilikum med 2 fed hvidløg, salt og peber og olie til den har en god grødet konsistens.
Del dejen i to og rul dem tynd ud. Fordel basilikumolien på, revet parmesanost og de tynde skiver kartoffel. Bges i ovnen i ca 25 min ved 250 grader
Skyl salaten og del den i grove stykker. Rist mandlerne på en pande og køl af. Bland salat med mandler og granatæblekerner.
Torsdag:Rist en bakke champignons på høj varme på en pande.Kog kogelagen fra i tirsdag op til kogepunktet og lad den stå på komfuret.Hak et løg fint og steg den i lidt smør- den må ikke få farve. Tilsæt ca 4 dl risottoris, og lad dem svitse sammen med løgene. Tilsæt et glas hvidvin og lad den koge helt væk. Tilsæt derefter lidt kogalade af gangen og lad den hele tiden kogevæk før du tilsætter ny lage. Bliv ved til risene er møre- konsistensen skal ikke være fast, men flyde ud på tallerknen. Tilsæt en rundfuld revet parmesanost, 1 del ærter, ristede champignons og kyllingerester og smag til med salt og friskkværnet peber.
fredag:Rør farsen sammen med knap 1 1/2 tsk groft salt,så den bliver meget fast. Hak eller blend et løg fint og bland den med farsen. Tilsæt to æg, ca. 2 1/2 del mælk og ca 5 spsk mel og RIGELIGT med peber. Stil farsen i køleskabet i ca 1/2 time.
Skræl resten af sellerien fra mandag og skær den i grove stave og gør det samme med ca 8 rødbeder. Fordel dem på en bageplade, drys med lidt olie og salt og evt. timian og hvidløg og bag dem ved 200 grader i ca 45 min. Lav en dressing med 1 1/2 mayo + samme mængde cremefraiche, 2 spsk hvidvinseddike, 1 spsk sukker og smag til med salt og peber.
Riv gulerødder, og skær bladselleri og hvidkål i fine, tynde stave. Riv et æble og hak forårsløgene fint. Bland det hele sammen. Steg frikadellerne i RIGELIGT smør
GOD FORNØJELSE

Indkøbsliste uge 3

1 pk fiskefars
2 økologiske citroner
1 lille pakke røget laks
1 stort knoldselleri
3 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 spsk grovkornet sennep
maldonsalt
1 bdt. bredbladet persille
kartofler
1 pk gær
1 pose tørgær
hvedemel
2 bdt basilikum
hvidløg
parmesanost
grøn salat
1 granatæble
1 pose mandler
1 bk. hakket svinekød/kalv
1 lille hvidkål
1 pose gulerødder
1 pose rødbeder
1 kylling
1 pose frosne ærter
risottoris
1 lille bk. champignon
1 flaske hvidvin
bladselleri
peberkorn
løg
smør
havregryn
groft salt 2 forårsløg
1 æble
mayo
hvidvinseddike
sukker



torsdag den 14. januar 2010

MADPLAN UGE 3

Her kommer den allerførste madplan. Indkøbslisten kommer senest søndag aften.
Jeg har lavet en plan for alle hverdage, så lørdag og søndag bliver op til jer selv.

Mandag:Fiskefrikadeller m. citronskal og røget laks + selleriremoulade og bagte kartofler
Tirsdag: Kyllingefrikasse´ m. gulerødder og ærter og groft brød(evt. kogte kartofler)
Onsdag:Kartoffelpizza m. grøn salat
Torsdag:Risotto m. kylling, ærter og champignons
Fredag: Bendts gode frikadeller med coleslaw og "roots"

onsdag den 13. januar 2010

Dejlig, dejlig te










Hvis man som jeg har en hang til te i meget smuk indpakning, så er jeg nødt til at anbefale denne Kashmir Tchai, som jeg fik af en veninde for nylig. Udover den smukke ydre indeholder den en fremragende vinteragtig te, som er krydret med blandt andet anis.

tirsdag den 12. januar 2010

Tunesiske kaffebrød ca. 16 stk

Dej:
2 æg
150 g smør
1 tsk vanillesukker
1 tsk bagepulver
300 g hvedemel

Fyld:
80 g smør
50 g sukker
2 spsk kakao
70 marcipan
Bland alle indgredienserne sammen og lad dejen hvile i køleskabet i ca 1/2 time. Rul den derefter ud i en firkant og skær 16 stykker ud. Rør fyldet sammen og sæt en klat på hver lille firkant og fold dejen rundt om fyldet og brødet på selve lukningen. Pensles med æg og drysses med groft rørsukker
200 grader i ca 12-15 min

Sødmælksfranskbrød - er skønt til en bette rullepølsemad


2 stk Sødmælksfransbrød

30 g gær
6 dl håndvarmt sødmælk
1 spsk fint salt
1 spsk sukker
50 g olie
omk. 1 kg hvedemel
1 sammenpisket æg til pensling
birkes

* Opløs gæren en den lune mælk. Tilsæt salt, sukker, olie og melen og rør det sammen til en god og elastisk dej.
Lad hæve( gerne i 4 timer eller til dobbelt str) - del dejen i to og læg dem i bageforme og efterhæv til de er blevet dobbelt så store. Pensl med æg og drys med godt med birkes.

Vintervejr og udsigt i Eskerod

Velkommen

Blog om alt fra opskrifter, restaurationsanmeldelser og lækkert køkkengear